Slovensko   Hrvatski  

BS Adria d.o.o.

|DOMOV|O skupini BLANCO Professional|Zgodovina|1925 - 1960

1925 - 1960

ZGODOVINA 1925 - 1960

1925 20. januarja Heinrich Blanc ustanovi Blanc & Co. in začne serijsko proizvodnjo bakrenih vodnih korit s pločevinasto prevleko za peči na premog v dveh lesenih kočah v Oberderdingenu.
1927 Heinrich Blanc se s svojim podjetjem preseli v svoje prvo trdno zgrajeno tovarniško poslopje.
1928 Heinrich Blanc širi obseg izdelkov svojega podjetja z izdelavo steklenic za segrevanje bakra. Prvi komercialni pripravnik, Willy Steinmetz, začne svoje usposabljanje; ostane v podjetju kot direktor za finance do svoje upokojitve.
1930 Vpliv kriznih let se podjetju BLANCO skorajda ne pozna.
1931 Heinrich Blanc in Karl Fischer se združita in ustanovita E.G.O. Elektrogeratebau Blanc & Fischer, Oberderdingen.
1934 Število zaposlenih doseže stotico.
1937 BLANCO preklopi celotno proizvodnjo v čisti aluminij. Novi izdelki, kot so grelniki vode in vodne zajemalke so vključeni v proizvodni program.
1938 Podjetje se še naprej širi in preseli v svojo prvo administrativno stavbo, skromno enonadstropno pisarniško poslopje.
1942 Sredi vojne, BLANCO zgradi prvo veliko stiskalnico. Ti novi stroji, eni prvih vodnih hidravličnih vijačnih stiskalnic s 1400 t pritiska, se uporabljajo za proizvodnjo velikih notranjih grelnikov iz jeklene pločevine s prostornino do 600 litrov za uporabo znotraj kurilnih naprav. Tako kot skoraj vse kovinsko predelovalne dejavnosti tudi BLANCO proizvaja vojaško opremo kot so torpedne glave.
1945 Heinricha Blanca zavezniki internirajo in za podjetje določijo državnega administratorja. Toda z železno odločnostjo se proizvodnja v oktobru spet začne. BLANCO vstopi v povojno obdobje kot proizvajalec opreme za mlečno industrijo, zlasti Anticorodal vrčev za prevoz mleka.
1947 V Nemčiji je potrebno nadoknaditi velik zaostanek. Podjetje odpira nov trg za svoje delovanje in začne s proizvodnjo mesarske opreme. Prva dva industrijska vajenca se zaposlita pri BLANCO.
1948 Vse kaže na širitev: v Sulzfeldu je ustanovljena prva podružnica. Proizvodnja kakovostnih izdelkov je le eden od vidikov povojnega uspeha podjetja. Drugi je sodobno trženje: BLANCO sodeluje pri prvem povojnem izvoznem sejmu v Hannovru.
1949 Skupno število zaposlenih naraste prek 300.
1950 BLANCO prepozna velik potencial nerjavnega jekla. Celotna prihodnost razvoja izdelkov je usmerjena v ta izjemen in v tem času še vedno zelo drag material. Začne proizvajati opremo za gostinstvo.
1951 Prelomni trenutek v zgodovini podjetja nastopi, ko začne s proizvodnjo Nirosta (nerjavno jeklo) korit in pokrovov. Prav tako se proizvaja ostala oprema za menze in steklenice za plin.
1953 BLANCO še naprej raste: tovarna v Sulzfeldu se razširi.
1954 Mejnik: BLANCO doseže letno proizvodnjo 4000 korit iz nerjavnega jekla. Razvoj na drugih področjih prav tako napreduje.
1956 Požar in prenova v Sulzfeldu. Sektor za gostinstvo je sistematično razširjen: novo področje izdelkov iz nerjavnega jekla zajema izdelavo kontejnerjev za razdeljevanje hrane. Tovarne v Oberderdingenu so razširjene z novo proizvodno linijo za površinsko obdelavo korit, kar je tudi pomembna investicija za zagotavljanje kakovosti.
1957 Izboljšanje prometnega sistema v Zahodni Nemčiji odpre nov trg za BLANCO: prvič podjetje izdeluje opaž za železniške vagone v Oberderdingenu. Heinrich Blanc postane častni meščan svoje domačega mesta Oberderdingen.
1958 Nerjavno jeklo je modni material tudi v arhitekturi. Podjetje začne s proizvodnjo fasadnih elementov za sodobno gradbeno oblikovanje, kot je Thyssen-stolp v Dusseldorfu.
1959 Nov rekord: proizvodnja korit iz nerjavnega jekla doseže magično številko 100.000 kosov letno. Število zaposlenih se stalno povečuje: ob koncu 1950-ih, si v podjetju BLANCO kruh služi preko 500 ljudi.
1960 Heinrich Blanc umre 8. aprila. Podjetje je vodil skozi 35 let dobrih in slabih časov. Podjetje prevzame njegov sin, Heinz Blanc in nadaljuje kot samostojno podjetje. Obdobje decentralizirane prodajne strukture je tu: Zahodni Berlin dobi svojo prodajno pisarno. 2. avgusta se v podjetju prične moderna obdelava podatkov.